Gradina Botanica
Gradina Botanica Universitara Craiova Gradina Botanica » Gradina Botanica Montana Ranca

Gradina Botanica Montana "Marin Paun", Ranca, Muntii Parang

Gradina Botanica Montana Ranca a fost infiintata de prof. univ. dr. doc. Marin Paun, discipol si colaborator apropiat al prof. Al. Buia. Pe terenul obtinut, in urma procesului verbal nr. 588 din 30.VIII.1978, incheiat intre O.C.O.T. Gorj, Combinatul Minier Oltenia, Intreprinderea Miniera Rovinari, I.C.I.T.P.M.L. Craiova, in suprafata de 7 ha , care apoi a fost terasat si nivelat, cu alei de acces de la Soseaua Novaci-Sebes, prof. M. Paun a inceput amplasarea sectoarelor unei gradini botanice montane, dupa un proiect intocmit cu consultarea specialistilor din tara.

In jurul cabanei s-a incercat, cu succes, cultura unor plante legumicole si pomicole. Pe terasele dinspre partea de est au fost plantate cultivaruri de afin, zmeur, mur etc.

In sectorul "Sistematic" s-au amplasat, in ordine filogenetica, familii de plante vasculare din Pteridophyta si Spermatophyta (Gymnospermae si Angiospermae).

O suprafata apreciabila de teren a fost repartizata culturii speciilor lemnoase si erbacee, vulnerabile, rare si periclitate din intreg lantul carpatic si mai cu seama din Parāng si Carpatii Meridionali.

Un lac cu luciu de apa de cca 400 m2, cu insula, foisor, banci etc. creaza o ambianta deosebita desfasurarii tuturor activitatilor de organizare si dezvoltare a Gradinii Botanice conform cu planul de intocmire. A inceput si amenajarea unui herbar si muzeu.

Gradina Botanica Montana Ranca a servit si serveste desfasurarii activitatilor de practica biologica a studentilor biologi, horticultori, geografi.

Din pacate, in ultimul timp, lipsa unei scheme de incadrare a personalului calificat si ajutator risca sa compromita o idee care s-a dorit prioritara in realizarea unor scopuri didactice si de cercetare pentru cadre didactice si studenti de profil din cadrul Universitatii din Craiova.

Gradina Botanica din Craiova, Romania

© 2008-2009 GRADINA BOTANICA din CRAIOVA   ::    Contact

1web.ro, gazduire si programare pagini web "free service"