Gradina Botanica
Gradina Botanica Universitara Craiova Gradina Botanica » Sectoare » Sectorul Provinciile Floristice ale Globului

Sectorul Provinciile Floristice ale Globului

Sectorul Provinciile Floristice Ale Globului este amplasat in partea de sud-vest a Gradinii Botanice, pe o suprafata de cca 4,5 ha, din care 0,3 ha luciu de apa, invecinandu-se cu sectoarele: Sistematica plantelor la E, Plante cultivate si Pepiniera la N, in partea de S-V cu strazile C-tin Lecca si Poporului.

A fost organizat si functioneaza cu urmatoarele provincii: mediteraneana, caucaziana, central-asiatica (Himalaia, Pamir, Tibet), sud-est asiatica (chino-japoneza), nord-americana.

In sector se regasesc specii de pe diferite meridiane si continente, specii cu cerinte ecologice foarte variate. Gruparea lor din acest sector are la baza criteriul originii si nu criterii filogenetice.

Cadrul climatic uniform al acestui sector limiteaza posibilitatile de cultura ale unor specii atat de variate ca origine, astfel incat amenajarea provinciilor floristice a mers in paralel cu cea a micro- si macroreliefului si a durat aproape 20 de ani. Materialul biologic a fost obtinut din schimburile efectuate cu cele cca 400 gradini botanice de pe cele cinci continente. Acesta acopera zona mediteraneana, caucaziana, himalaiana, nord-americana si partial pe cea a Asiei de Sud-Est (Chino-Japoneza).

In cadrul acestui sector sunt de admirat Chiparosii de mlastina – Taxodium distichum (L.) L.C.M. Rich. din lungul paraului, plantati cu cca 40 de ani in urma. Considerat o „fosila vie”, retrasa azi in nordul Americii, prin locuri mlastinoase, o data, in Era Tertiara, traia si la noi. Din lemnul lui s-a format o parte din carbunele de pamant exploatat la Petrosani.

.

Gradina Botanica din Craiova, Romania

© 2008-2009 GRADINA BOTANICA din CRAIOVA   ::    Contact

1web.ro, gazduire si programare pagini web "free service"