Gradina Botanica
Gradina Botanica Universitara Craiova Pteridofitele
Gimnospermele
Angiospermele
Gradina Botanica » Sectoare » Sectorul Sistematica Plantelor, Sistemul » Pteridofitele

Pteridofitele

Pteridofitele sunt amplasate pe insula din lac, in lungul paraului si la umbra gimnospermelor. Amplasarea pe insula a vrut sa sugereze emanciparea primelor cormofite de la mediul acvatic si adaptate mediului terestru. Ele prefera locurile umede si umbrite sau stancariile umbroase umede. Au aparut in Cambrian si au atins apogeul in Permian dupa care a urmat declinul.

In flora actuala sunt putine specii si acestea exclusiv erbacee.

Matteuccia struthiopteris (L.) Tod. - Spata dracului sau Pana sburatorului, numita astfel datorita frunzelor asemanatoare cu pana strutului.
Este o feriga robusta, cu frunze spirociclice anuale de doua tipuri: verzi, asimilatoare, formand o palnie (a) in mijlocul careia apar toamna frunzele fertile persistente brun-inchis (b). Este una din cele mai frumoase ferigi ce cresc la noi, folosita ca planta ornamentala de exterior.

Ceterach officinarum (L.) Willd. - Unghia gaii.
Feriga cu limbul frunzei penat-sectat, cu lobi scurti, oval-obtuzi sau rotunjiti, intregi sau crenati, alterni, confluenti, glabri si verzi deasupra, iar pe fata inferioara acoperiti complet cu scvame marunte lucitoare, roscate.

Asplenium scolopendrium L. - Navalnic, Limba cerbului, Limba vecinei, Iarba de urechi, Odolan, Podbal.
Feriga cu frunze hibernante al caror limb este lat lanceolat, cu marginea intreaga si ondulata, la baza cordat, cu urechi rotunde (a). Pe partea inferioara (b), sorii sunt dispusi in linii paralele maronii, dand frunzei un frumos aspect zebrat.

Gradina Botanica din Craiova, Romania

© 2008-2009 GRADINA BOTANICA din CRAIOVA   ::    Contact

1web.ro, gazduire si programare pagini web "free service"